Υγεία

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ

«Όπου παράγεται κρίθη εν αφθονία, ο άρτος παρασκευάζεται από άλευρον μικτόν εκ σίτου και κριθής. Εις ευρείαν κλίμακα γίνεται κατανάλωσις παξιμαδιών παρασκευαζομένων από μικτόν άλευρον ...»

Το απόσπασμα προέρχεται από την υποδειγματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη από το 1948 ως το 1957, δηλαδή σε μια εποχή που η παραδοσιακή διατροφή είχε δεχτεί ελάχιστες εξωτερικές επιρροές. Την ίδια εποχή η ερευνητική ομάδα του Αμερικάνου Ανζελ Κις άρχιζε να εκπονεί μια τεράστια σε έκταση μελέτη που περιλάμβανε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς από πολλές χώρες του κόσμου. Πρόκειται για την περίφημη μελέτη των «Επτά Χωρών», όπως καθιερώθηκε να λέγεται.

Ανάμεσα στις περιοχές που μελετήθηκαν ήταν και η Κρήτη. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και επιβεβαιώθηκε πολλές φορές από νεότερες μελέτες αλλά και από στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:  Στην Κρήτη ζουν οι πιο υγιείς άνθρωποι του κόσμου! Τα καρδιακά νοσήματα ήταν σχεδόν άγνωστα και οι νεοπλασίες (καρκίνοι) ελάχιστες. Οι λόγοι δεν ήταν βέβαια, γενετικοί και το εκπληκτικό αυτό εύρημα αποδόθηκε στη διατροφή. Άφθονο λάδι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψωμί, κυρίως παξιμάδι, δεν έλειπαν από το Κρητικό τραπέζι.

Σήμερα που οι κοινωνίες μας έχουν στραφεί σε πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα η Κρήτη προσφέρει την εμπειρία της, τα προϊόντα της, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της, τον διατροφικό πολιτισμό της... Το παξιμάδι είναι ένα από αυτά τα μεγάλα μυστικά: Φτιαγμένο με απλά μέσα και φυσικά υλικά προφέρει τον πλούτο των δημητριακών και τις άφθονες φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Οι βιταμίνες, κυρίως αυτές του συμπλέγματος Β που περιέχονται σε αφθονία στο Κρητικό Παξιμάδι ολικής αλέσεως, είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, το παξιμάδι είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε και ιχνοστοιχείων (πχ. μαγνήσιο)